ΣΠΑΡΤΗ

Imposing beauty

H σύγχρονη πόλη της Σπάρτης βρίσκεται στην ίδια ακριβώς θέση με την αρχαία πόλη. Στις ανατολικές υπώρειες του Ταϋγέτου, αφημένη στην εύφορη κοιλάδα του Ευρώτα, η Λακωνική πρωτεύουσα μας υποδέχεται καμαρώνοντας για την ένδοξη ιστορία της. Η σημερινή της εικόνα άρχισε να διαμορφώνεται από τον Οκτώβριο του 1834, όταν ο Βαυαρός βασιλιάς Όθωνας υπέγραψε διάταγμα για την οικοδόμησή της. Η νέα πόλη, χάρη στους Βαυαρούς πολεοδόμους, διαθέτει μια άψογη ρυμοτομία, με φαρδείς δρόμους, τεράστιες πλατείες, μεγάλα πάρκα και θαυμαστά νεοκλασικά κτήρια. Η βόλτα μας στην κεντρική λεωφόρο, την λεγόμενη Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, μας έφερε αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή καινοτομία: Την απουσία φαναριών!

Αρκούν μονάχα μερικές ταμπέλες σε κομβικά σημεία για να ρυθμίσουν την κυκλοφορία. Άλλωστε, η λέξη μποτιλιάρισμα είναι άγνωστη για τους Σπαρτιάτες. Η συμμετρικότατη ρυμοτομία φαίνεται πως λύνει όλα τα προβλήματα, ακόμα κι εκείνα των πιο νευρικών οδηγών. Ωστόσο, εμείς προτιμήσαμε να συνεχίσουμε χωρίς αυτοκίνητο. Μόνο έτσι θα καταφέρναμε να απολαύσουμε κάθε γωνιά της, κάθε μικρό κομμάτι ιστορίας της που πλέκεται αθόρυβα με την σύγχρονη εκδοχή της. Το Αρχαιολογικό Mουσείο στη Λυκούργου, το νεοκλασικό κτήριο του δημαρχείου στην κεντρική πλατεία και η Δημοτική βιβλιοθήκη με το αρχείο του σπουδαίου  ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την βόλτα μας στο κέντρο της πόλης.

Στην Όθωνος- Αμαλίας μας περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη: Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού! Ο σύγχρονος αυτός μουσειακός χώρος  έχει ως βασικό στόχο να φωτίσει την ιστορία και τον πολιτισμό της ελιάς  από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Γεμάτοι καινούργιες γνώσεις και κρατώντας ένα κλαδάκι ελιάς, ανηφορίζουμε την Κωνσταντίνου Παλαιολόγου με σκοπό να βρεθούμε στο στάδιο της Σπάρτης.

Το άγαλμα του Λεωνίδα κλέβει τις εντυπώσεις και σιωπηλά μας οδηγεί στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης, με το ρωμαϊκό θέατρο να κυριαρχεί.


Our Recommendations

Created by kkGraphics & Internet Services